Będziemy wspierać członków lokalnych NGO

OPUBLIKOWANO: 02 czerwca 2020

Od tego roku będziemy wspierać szkoleniowo, doradczo oraz technicznie organizacje pozarządowe z powiatów: białobrzeskiego, grójeckiego i kozienickiego. Od 2008 roku prowadzimy Białobrzeskie Centrum Obywatelskie, które ma charakter Centrum Wsparcia Organizacji Pozarządowych. Chcemy, aby organizacje działały efektywnie i były zawsze „na bieżąco”.

Lokalne organizacje pozarządowe zmieniają swój lokalny świat na lepszy. Dzięki nim organizowane są warsztaty dla dzieci, lokalne pikniki, powstają place zabaw, czy działają świetlice wiejskie. Chcą również, aby mieszkańcy pamiętali o swojej historii. Dla członków organizacji bardzo ważne jest bezpieczeństwo w działaniu oraz możliwość zwrócenia się o pomoc, dlatego dajemy organizacjom motywację, wiedzę i impuls do zmiany. Organizujemy szkolenia i doradztwo. Użyczamy im swój sprzęt. Promujemy ich działania na naszej stronie internetowej. Każda organizacja może również założyć swoją zakładkę i promować swoje działania. Przyznajemy również minigranty na działania.

„Nasza Fundacja od 2008 roku pomaga blisko 60 organizacjom pozarządowym z powiatu białobrzeskiego. W tym roku będzie pomagać również organizacjom z powiatów grójeckiego i kozienickiego. To początek rozwoju Fundacji pod względem obszaru, który chcemy w przyszłości objąć swoimi działaniami. Na prowadzenie wsparcia otrzymaliśmy dotację od Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego.” – mówi Dawid Nowak, Skarbnik Zarządu Fundacji

Wsparcie organizacji pozarządowy, a bezpośrednio Lokalnych Społeczności jest jednym z głównych obszarów, które wspieramy. W 2020 roku członkowie organizacji będą uczestniczyć w szkoleniach z Ochrony Danych Osobowych (RODO) oraz uproszczonej księgowości dla NGO. Skorzystają ze specjalistycznego doradztwa m.in.: z pisania wniosków o grant, fundraising’u, promocji swoich działań, księgowości. Będą mogli również bezpłatnie wypożyczyć aparaty, kamery, czy skorzystać z komputera i ksera w biurze Fundacji. Zaoferujemy lokalnym NGO założenie swojej podstrony z aktualnościami, gdzie będą mogli promować swoje działania.

Prosimy śledzić naszą stronę internetową oraz fanpage w mediach społecznościowych, gdzie będzie ukazywało się więcej informacji.