Fundacja KDM dla Ukrainy

Fundacja dla Ukrainy

OPUBLIKOWANO: 06 czerwca 2022

Fundacja dla Ukrainy

Nasze działania pomocowe dla Ukrainy prowadzimy już od pierwszych dni rosyjskiej agresji. Jako Fundacja Koalicja dla Młodych i jako ludzie, czujemy obowiązek wspierania naszych zaatakowanych sąsiadów. Nasze działania są skoordynowane, pomoc jest realna i dociera tam gdzie potrzebna jest najbardziej. Co dotychczas zrobiła Fundacja dla Ukrainy? Czas na konkrety.

Magazyn darów

Już od ponad 100 dni działa największy w naszym regionie magazyn darów dla Ukrainy. W pracę związaną z przyjmowaniem darów, segregowaniem, przekazywaniem potrzebującym i przygotowaniem do transportu, zaangażowanych do tej pory było około 200 wolontariuszy. Nasza Fundacja solidarnie z mieszkańcami i przedsiębiorcami, zaangażowała się w pomoc dla Ukrainy i były to zaangażowanie w 100%.

Zebraliśmy i przekazaliśmy łącznie ponad 100 ton produktów spożywczych. Część z tych produktów pochodziła od Was, ludzi dobrego serca, którzy dzielili się tym co mieli z uchodźcami w potrzebie. Otrzymaliśmy także kilkanaście ton różnych produktów spożywczych od darczyńców. Sami także reagowaliśmy na potrzeby i braki na magazynie, kupowaliśmy produkty spożywcze, które następnie przekazywane były ponad 1000 osobom z Ukrainy, które znalazły schronienie w naszej okolicy.

Już przyjazd pierwszych uchodźców uświadomił nam, że większość z nich opuściła swoje domy zabierając tylko kilka rzeczy, jeden plecak, dokumenty, coś na drogę. Zapewniliśmy im ubrania, zakupiliśmy około 300 par butów, przekazaliśmy także ubrania dla mężczyzn walczących o wolność w samej Ukrainie.

Nasz magazyn darów szybko stał się, nie tylko miejscem przekazywania produktów, ale i swego rodzaju centrum informacji i spotkań. Tutaj poznawaliśmy się z uchodźcami, rozmawialiśmy o ich problemach i potrzebach, słuchaliśmy ich historii, zaprzyjaźnialiśmy się.

Dziecięce marzenia

Uchodźcy z Ukrainy w Polsce, to przede wszystkim kobiety i dzieci. Bardzo ważnym było dla nas aby właśnie dzieci, które przeżyły wielką traumę, stres i emocjonalne tornado, poczuły u nas chociaż trochę optymizmu. Nasza fundacyjna pomoc dla Ukrainy musiała być skierowana także do najmłodszych ofiar wojny.

Już od pierwszych dni dzieci mówiły nam, że marzą o chodzeniu do szkoły, chciałyby mieć plecaki, zeszyty, poznać nowe koleżanki i kolegów i uczyć się. We współpracy z Publiczną Szkołą Podstawową im. KEN w Białobrzegach, zorganizowaliśmy kursy nauki języka polskiego, aby łatwiej im było rozpocząć naukę i komunikować się z polskimi uczniami. Zakupiliśmy 120 sztuk podręczników do nauki języka polskiego i 563 wyprawki szkolne. Radość, którą młodym uczniom sprawiły przybory szkolne jest nie do opisania. Od 1 marca zapewniliśmy dzieciom także obiady na szkolnej stołówce.

Współpracując lokalnie, udało się także zapewnić zajęcia pozaszkolne dla dzieci i młodzieży. Już od kilku tygodni mogą korzystać z zajęć z Panem Sylwestrem Falkowskim, na ściance wspinaczkowej Hali Sportowej w Białobrzegach, uczęszczać na treningi piłki nożnej w Miejskim Klubie Sportowym Pilica Białobrzegi oraz korzystać z zajęć tanecznych w szkole tańca Kosmos. To wszystko ułatwia integrację i pozwala odciążyć psychikę młodych ludzi, na chwilę zapomnieć o wojnie w ich ojczyźnie, ale także zapewnia ich mamom czas dla siebie.

W ciągłym ruchu dla Ukrainy

Są takie działania pomocowe dla Ukrainy, których nie widać na pierwszy rzut oka, ale bez nich ta pomoc nie byłaby tak efektywna. Nasi wolontariusze są w ciągłym ruchu, nie tylko na magazynie i w biurach, ale także w samochodach. Od początku działań Fundacji dla Ukrainy, pokonaliśmy 57750 kilometrów. Związane jest to z transportem uchodźców do różnych lokalizacji w Polsce, ale także odbiorem uchodźców z granicy czy transportem darów bezpośrednio do potrzebujących w Polsce. Zorganizowaliśmy także kilka transportów darów do samej Ukrainy. Nasi wolontariusze pojechali do miejscowości Krzywy Róg na wschodzie Ukrainy, Rawy Ruskiej, Czernihowa, Łucka i okolic Mykolajewa. W ramach darów, które pojechały do ukraińskich miejscowości znalazły się produkty spożywcze, medykamenty, pieluchy i pokarmy dla małych dzieci. Staraliśmy się jednak także, aby wesprzeć pomocą oddziały walczące w Ukrainie, nie tylko o wolność i niepodległość swojego kraju, ale także bezpieczeństwo nasze i całej Europy, walczących o cywilizację wolności i pokój. Wysłaliśmy do nich kamizelki taktyczne o wartości 10000 złotych, ubrania termiczne, apteczki, rękawiczki taktyczne, a także power banki, baterie i latarki. Te ostatnie mogliśmy zakupić dzięki zbiórce na zorganizowanym przez nas wydarzeniu charytatywnym – Biegu Mocy.

Długofalowo i z myślą o przyszłości

Dary pozwalają na zaspokojenie podstawowych potrzeb – tu i teraz. My jednak myślimy o pomocy długofalowej, takiej która pozwala uchodźcom z Ukrainy lepiej zorganizować swoje życie w Polsce. Uruchomiliśmy kursy językowe także dla osób dorosłych, przeprowadziliśmy także 150 godzin pomocy psychologicznej i terapii. Utworzyliśmy też telefoniczną linię dla uchodźców. Nasi wolontariusze są stałym wsparciem, służą radą i pomocą, są obecni w życiu uchodźców. Służymy także pomocą administracyjną, mieszkaniową czy zawodową. Nawiązujemy współpracę z innymi organizacjami, zarówno w Polsce, jak i zagranicą. Dzięki naszym działaniom udało się to zrobić z organizacją AMERICARES z USA i TOKYO PLAY z Japonii. W Polsce jesteśmy partnerem Fundacji Biedronki w programie „Witamy i Pomagamy”, dzięki któremu uchodźcy otrzymują wsparcie w postaci kart przed płaconych i e-kodów na zakupy w sklepach sieci Biedronka. Zdajemy sobie sprawę, że wojna w Ukrainie to nie krótkotrwała tragedia, ale kryzys, który trwa i jego skutki będą długotrwałe. Dlatego też pracujemy z myślami wybiegającymi w przyszłość i tworzymy możliwości dla osób z Ukrainy.

Fundacja dla seniorów, młodzieży, lokalnie i dla Ukrainy. Fundacja Koalicja dla Młodych

Nie jesteśmy obojętni na ból i cierpienie, nie przechodzimy obok potrzebujących nie udzielając im pomocy, kieruje nami humanitaryzm i empatia. Wszystkie nasze dotychczasowe działania wypływają z potrzeby serca i możliwości, które mamy jako organizacja. Wiemy, że zrobiliśmy już wiele, ale i dużo zostało jeszcze do zrobienia. Dlatego też dziękujemy Wam wszystkim za wsparcie, które okazaliście i nadal okazujecie. My pracujemy dalej i skupiamy się na przyszłości. Mimo wykonania już dużej pracy, Fundacja nadal pozostaje dla Ukrainy. Pomoc dla uchodźców z Ukrainy, obok wsparcia dla seniorów, dzieci i młodzieży oraz budowy jeszcze lepszego lokalnego świata, staje się jednym z naszych stałych zadań. Bo tu, gdzie żyjemy, ma być nam dobrze. Nam wszystkim.