Kiedy praca przynosi satysfakcję

OPUBLIKOWANO: 09 kwietnia 2019

Pikniki, festyny, warsztaty, ogniska, rajdy, wycieczki to tylko nieliczne pomysły zgłaszane przez mieszkańców. Od 2005 roku corocznie nasza Fundacja „Koalicja dla Młodych” dofinansowuje około 15 takich pomysłów w ramach Programu „Działaj Lokalnie”. Przez 13 lat Fundacja przekazała na ten cel blisko 800 tysięcy złotych. W ramach programu Fundacja współpracuje z Akademią rozwoju Filantropii, Polsko- Amerykańską Fundację Wolności, wszystkimi samorządami gminnymi w powiecie oraz lokalnymi firmami. Jest to jedyny Program na terenie powiatu białobrzeskiego, gdzie można otrzymać pieniądze na realizację pomysłów i zaspokajanie potrzeb lokalnych społeczności.

Przez cały rok wspieramy, szkolimy, doradzamy, pomagamy pisać wnioski i służymy dobrą radą naszym organizacjom. Z każdym rokiem przybywa ich coraz więcej, a my chcąc dążyć do ich rozwoju pomagamy im stawiać pierwsze kroki jako prawnym organizacjom. Jako ośrodek Działaj Lokalnie realizujemy tym samym lokalnie tzw. dobrą praktykę.

Dobra praktyka? Czym jest?

Każda organizacja stawia sobie cele do których dąży.  Planuje działania, które pozwolą jej te cele zrealizować. Dobiera je w taki sposób, by przyniosły konkretne zamierzone efekty, były innowacyjne, trwałe i mogły być stosowane jako przykład w innych środowiskach lokalnych. Na tym właśnie polega dobra praktyka. To swego rodzaju dobry przepis na rozwiązanie konkretnych problemów.

Fundacja została za swoją pracę wyróżniona z ponad 70 organizacji z całej Polski.

W dniach 20-22 marca 2019 r., uczestniczyliśmy w corocznym podsumowaniu Programu „Działaj Lokalnie”. Podczas uroczystej Gali 21 marca 2019 r., na której rozstrzygany był min. plebiscyt „Społecznika Roku” tygodnika Newsweek, przyznawane były również nagrody dla najefektywniejszych ośrodków „Działaj Lokalnie” z terenu całej Polski, w zakresie stosowania właśnie tzw. dobrych praktyk. Nagrody były przyznawane przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Polsko-Amerykańską Fundację Wolności. Nasza Fundacja została nagrodzona jako jedna z 7 organizacji z terenu całej Polski w ramach ścieżki Lokalne Szkoły Animatorów, za dobrą praktykę, pt.: GPS III Sektora – profesjonalna nawigacja w BCO”. Od wielu lat „Koalicja dla Młodych” wspiera organizacje pozarządowe z terenu całego powiatu. Realizujemy naszą dobrą praktykę min. poprzez organizację szkoleń, pomoc w pisaniu wniosków o dofinansowania, prowadząc indywidualne wsparcie, pomagając lokalnym Liderom w ich osobistym rozwoju, jak również udostępniając organizacjom i grupom nieodpłatne korzystanie ze sprzętu biurowego. Obecnie pomagamy 50 organizacjom pozarządowym z terenu całego powiatu. Z takiego wsparcia korzysta blisko 200 osób zmieniających życie swoich społeczności.