Bieg charytatywny na pomoc dla ukrainy

Na pomoc Ukrainie. Podsumowanie MOC NA POMOC

OPUBLIKOWANO: 28 kwietnia 2022

Moc na Pomoc dla Ukrainy nasz charytatywny, który odbył się 24 kwietnia 2022 to energetyczna pomoc dla Ukrainy dosłownie i w przenośni. Tym razem zbieraliśmy dla ukraińskich Wojsk Obrony Terytorialnej baterie i środki finansowe na powerbanki i latarki. Jak udała się zbiórka i jak się bawiliśmy? Sami zobaczcie

24-04-2022 na białobrzeskim rynku odbył się bieg charytatywny MOC NA POMOC dla Ukrainy. Wydarzenie sportowe połączone było z piknikiem rodzinnym i pierwszym wielkim grillowaniem w tym sezonie. Już przed godziną 11.00, czyli przed otwarciem naszej imprezy na Placu Zygmunta Starego było tłumnie. Uczestnicy od wczesnych godzin porannych byli z nami i towarzyszyli nam podczas przygotowań. Nie zabrakło również obywateli Ukrainy, którzy mimo Wielkanocy, którą obchodzili właśnie tego dnia, przyłączyli się do zabawy i pomocy przy obsłudze imprezy.

MOC NA POMOC UKRAINIE

MOC NA POMOC dla Ukrainy, zbiórka energii dla cywilów i ukraińskiego WOT

Naszym celem była zbiórka baterii, które zasilą latarki ludności cywilnej ukrywającej się w schronach i piwnicach przed bombardowaniami. I udało się uzbieraliśmy 20 kg baterii (w sumie kilkaset sztuk). Przynieśliście na bieg całe mnóstwo mocy, pozytywnej energii i światła dla osób, które już od wielu tygodni są pozbawieni energii elektrycznej.
Wpisowym na bieg były baterie, a Wy jak zawsze pokazaliście nam że można na Was liczyć. “Paluszki AA” przynosiły osoby biorące udział w biegu, ale też inni uczestnicy pikniku.  W związku z ty uzbieraliśmy kilkanaście razy więcej baterii niż wskazywała liczba startujących w MOC NA POMOC, z czego ogromnie się cieszymy. To właśnie baterie, które wrzucaliście do naszej skrzynki mocy pojadą z najbliższym transportem Koalicji dla Młodych na Ukrainę. To Wy, uczestnicy imprezy MOC NA POMOC dosłownie podarowaliście światło ofiarom wojny.

Kolejna udana zbiórka Koalicji dla Młodych….

Podczas imprezy zbieraliśmy również środki finansowe na zakup powerbanków i latarek. Nasi wolontariusze uzbierali blisko 6000 zł. To kwota za którą możemy kupić:

• 285 latarki czołowe
  • 130 latarek taktycznych
  • około 100 powerbanków

Jak widzicie zbiórka okazała się udana, osiągnęliśmy swoje cele, a uczestnicy imprezy po raz kolejny pokazali jak wielkie mają serca. Kwestowanie odbywało się w radosnej atmosferze, pośród licznych atrakcji i smakołyków. Uczestnicy pikniku podarowali ofiarom wojennym brutalnie zaatakowanej Ukrainy całe mnóstwo światła i pozytywnej energii.

Licytacje z Klementyną, czyli klementynowa pomoc dla Ukrainy

W czasie pikniku odbyły się również cztery licytacje. A co licytowaliśmy? Wizytę Klementyny, naszej maskotki w waszych domach, firmach, w przedszkolu. Już od pierwszych chwil licytacji Klementyna cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem. Ewidentnie skradła serca osób bawiących się na białobrzeskim rynku. Cenę podbijali dorośli i ich pociechy, wiele osób chciała spędzić czas z naszą maskotką. W sumie Klementyna zebrała 1150 zł.

piknik rodzinny i pomoc dla Ukrainy

Co działo się na białobrzeskim rynku? Dobra zabawa na pomoc Ukrainie

Wydarzenie rozpoczęło się o godzinie 11:00 od rozgrzewki, którą poprowadziły Ewelina Poziomecka i Katarzyna Miazga – członkinie zarządu Fundacji. Około godziny 11:15 wystartował bieg MOC NA POMOC pilotowany przez quada z flagami Polski i Ukrainy.
Uczestnicy biegu wykazali się wyjątkową kondycją i już po kilku minutach na metę przybyła pierwsza osoba. Czas w jakim pokonał Pan Rafał Lewocha pokonał dystans 2,5 km zaskoczył wszystkich. Potem z minuty na minutę witaliśmy kolejnych zawodników. Aż wyłoniliśmy wygranych. I tak na podium stanęli:
Mężczyźni:

• 1 Miejsce – Rafał Lewocha
  • 2 Miejsce – Grzegorz Neska
  • 3 Miejsce – Karol Becz

Kobiety:

• 1 Miejsce – Karolina Manikowska
  • 2 Miejsce – Aleksandra Zawadzka
  • 3 Miejsce – Yewheniia Balkan

Na wyróżnienie zasługuje również najlepszy czas wśród ukraińskich uczestników uzyskał Denis Yarmolovich.
Oprócz biegu dla dorosłych rynku odbył się również na białobrzeskim BIEG z KLEMENTYNĄ dla dzieci, który poprowadziła Katarzyna Miazga – członkini zarządu. Do zabawy z dziećmi dołączyła też Gąska Klementyna a w ślad za nią Prezes Fundacji Koalicja Dla Młodych – Dawid Jarząbek Nowak. Po biegu Prezes Fundacji przyznał, że dzieci mają super kondycję i bardzo duuużo energii.

Pierwsze wielkie grillowanie z Galerią Smaku

Na Placu Zygmunta Starego odbyło się pierwsze wielkie grillowanie w tym sezonie. O gorące przekąski dla uczestników imprezy zadbała Galeria Smaku. Można było zjeść przepyszną karkówkę, według sekretnego przepisu Pani Basi, a także kaszankę i kiełbasę z grilla. Wszystko było wyjątkowo smaczne.

Moc zabawy w Białobrzegach na pomoc Ukrainie

Na białobrzeskim rynku w niedzielę 24 kwietnia stanął pompowany zamek Happy-hop z ogromną ślizgawką, który był oblegany przez cały czas trwania imprezy. Dzieci tłoczyły się wokół zjeżdżalni, czekając na swoją kolejkę. Fani robótek ręcznych mogli wziąć udział w zajęciach plastycznych organizowanych przez Panią Weronikę Krzciuk, a także warsztaty i zabawy taneczne z Kasią Miazgą i Łukaszem Łukomskim.
Wodne tatuaże i malowanie twarzy to atrakcja, którą przygotowały dla najmłodszych nasze wolontariuszki. Już od pierwszych minut imprezy dzieci tłumnie ruszyły na tatuowanie i makijaż z ulubionych bajek. Wolontariuszki zapytane, ile dzieci pomalowały nie były wstanie zliczyć, ile kotków, księżniczek, superbohaterów wykonały.
Wata cukrowa i balony dopełniały piknikowego klimatu i cieszyły najmłodszych uczestników naszego wydarzenia.

Integracja i duża dawka pozytywnej energii, czyli pomoc dla Ukrainy na wesoło

Wyjątkowy klimat i chęć pomocy Ukrainie sprawiły, że wszyscy bawili się doskonale, bez względu na wiek czy narodowość. Integrację międzypokoleniową zapoczątkował udział dorosłych i poważnych, w animacjach dla Dzieci. Niewątpliwie w pamięci wszystkich uczestników pozostaną radosne wygibasy Pana Marcina Jagiełło, Sylwestra Falkowskiego i Krzysztofa Federowicza. Panowie pokazali dystans do siebie, wykazując się dużym, poczuciem humory, zachęcili innych do zabawy pod sceną. Równie dobre samopoczucie dopisywało Ewelinie Poziomeckej (członkini zarządu Fundacji) i Tosya Baula (najbardziej rozpoznawalnej w Białobrzegach wolontariuszce), panie przez całą imprezę zachęcały do aktywnego udziału w naszych zabawach i zarażały wszystkich dobrym samopoczuciem.

Koalicja dla Młodych, nie tylko na Pomoc Ukrainie ….

Bieg MOC NA POMOC Ukrainie to nie koniec naszej działalności. Tym, którzy jeszcze nas nie znają, wyjaśniamy, że nasza Fundacja od wielu lat zajmuje się działalnością charytatywną. Pomaganie Ukrainie to tylko część tego co robimy każdego dnia. A czym jeszcze się zajmujemy?  Reasumując wspieramy młodzież, osoby starsze, popieramy i finansujemy lokalne inicjatywy, w związku z wojną w Ukrainie i dużą liczną uchodźców prowadzimy magazyn darów z żywnością, odzieżą, kosmetykami i lekami. Ale przede wszystkim staramy się by ludzie wokół nas czuli się szczęśliwi, bez względu na ich wiek i narodowość. Wspieramy młodzież w rozwijaniu pasji i realizacji marzeń, udzielamy wsparcia seniorom, a teraz objęliśmy opieką uchodźców z Ukrainy. Wyznajemy zasadę, że tu gdzie żyjemy ma być dobrze.

Kto wspierał MOC NA POMOC Ukrainie?

Organizacja naszego wydarzenia była możliwa dzięki pomocy naszych niezawodnych partnerów, lokalnych przedsiębiorców oraz mediów. Wsparcie otrzymaliśmy do Urzędu Miasta Białobrzegi, BCK Białe Brzegi. Patronatem medialnym objęła imprezę Bieg MOC NA POMOC Radomska Grupa Mediowa Rekord, partnerzy medialni wydarzenia to: Portale Bialobrzegi i Grojec24.net, Echo Dnia Białobrzegi.
Pierwsze grillowanie w tym sezonie pomogła nam zorganizować Galeria Smaku, natomiast słodkości przygotowały Lokalne Koła Gospodyń Wiejskich. Pomoc w organizacji i obsłudze imprezy otrzymaliśmy również od OSP Radzanów i OSP Pnie, a także KPP w Białobrzegach, WOPR Białobrzegi, WTZ Olszynka, Klub Kobiet Aktywny Bobrek, Dom Samopomocy w Jasionnie.

Wszystkim serdecznie dziękujemy i zapraszamy na kolejne wydarzenia z Koalicją dla Młodych.