PROGRAM STYPENDIALNY - AGRAFKA

Program Stypendialny „Agrafka” realizowany jest przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce. Darczyńcami programu są: Fundacja Agory, Fundusz Stypendialny Rodziny wróblewskich, darczyńcy indywidualni oraz instytucje. Celem programu stypendialnego jest wyrównywanie szans edukacyjnych oraz motywowanie młodych ludzi do dalszego ich rozwoju i pracy na rzecz społeczności lokalnej poprzez wsparcie utalentowanych i niezamożnych uczniów z małych społeczności dotkniętych problemem bezrobocia i marginalizacji.

O programie

Nasza Fundacja jest organizacją partnerską Programu Stypendialnego „Agrafka”, której zadaniem jest nominowanie kandydatów do stypendiów. Jako organizacja partnerska znamy środowiska z jakich wywodzą się kandydaci, co ułatwia nam wypełnienie wniosku i przygotowanie opisu kandydata. Stypendia mają charakter socjalno – naukowy i przyznawane są uczniom gimnazjów, liceów i studentom wybitnie utalentowanym o określonej dziedzinie: nauk ścisłych, humanistycznych i artystycznych. Kolejnym ważnym kryterium w przypadku Programu Stypendialnego „Agrafka” jest kryterium dochodowe. Program ten wspiera uczniów pochodzących z niezamożnych rodzin. Wysokość comiesięcznego stypendium wynosi 300 zł i jest przyznawane na okres 10 miesięcy – okres trwania roku szkolnego. Stypendia, które dotychczas pozyskali uczniowie z naszego regionu w znacznym stopniu przyczyniły się do rozwoju ich talentów, pozwoliły im zgłębiać wiedzę dzięki zakupowi różnorakich pomocy dydaktycznych jak również opłaceniu dodatkowych zajęć.

zwiń

email: alchemik11@op.pl

Bożena Nowakowska

email: alchemik11@op.pl

Spotkania i rozmowy ze społecznikami inspirują mnie do podejmowania ciągle nowych wyzwań, wyzwalają siłę, dają radość.

Wiadomości