YouthBank

Istniejemy po to, żeby wspierać wszelkie formy działań inicjowanych przez społeczności lokalne, by mieszkańcy powiatu białobrzeskiego mieli wpływ na zmianę otaczającej ich rzeczywistości. Dążymy do poprawy jakości życia mieszkańców Ziemi Białobrzeskiej i budowania społeczeństwa wrażliwego na swoje potrzeby.

Czym jest YouthBank?

We wrześniu 2014 roku, po raz pierwszy w Polsce, ruszył międzynarodowy, młodzieżowy program YouthBank. Obecnie jest realizowany w 23 krajach na całym świecie. W samej Rumunii, realizuje go już 15 miast.

Głównym koordynatorem projektu w Polsce jest „Fundacja dla Polski” z siedzibą w Warszawie. Jest to projekt innowacyjny – poświęcony wyłącznie młodzieży. Tworzy on fantastyczną szkołę rozwoju osobowego, angażując młodzież do działania. Pobudza kształtowanie postaw odpowiedzialności, uczy przedsiębiorczości, podnosi wiedzę i kompetencje zawodowe. Jest ponadto świetnym rozwiązaniem na spędzanie wolnego czasu z rówieśnikami, zawieranie nowych przyjaźni, nabieranie pewności siebie, rozumienie potrzeb innych. Bardzo istotną kwestią związaną z udziałem w projekcie jest nauka komunikacji, sztuki negocjacji, zarządzania finansami, kierowania działaniami społecznymi, ale przede wszystkim jest świetną zabawą.

Projekt YouthBank prowadzi Fundacja dla Polski, która przy lokalnym wsparciu trzech partnerów realizuje na Mazowszu pilotażową edycję projektu m.in. w Białobrzegach dzięki współpracy z „Koalicja dla Młodych”. Realizacją projektu w naszej lokalnej społeczności zajmą się Beata Waszkowska oraz Dawid Nowak.

Ideą projektu jest wyłonienie na drodze rekrutacji grupy dziesięciu osób w wieku 15 -20 lat, które utworzą Zespół Młodzieżowych Liderów YouthBank. Zadaniem stworzonej grupy będzie wyłonienie najlepszych projektów młodzieżowych, rozdzielenie środków finansowych na ich realizację oraz monitorowanie ich przebiegu. Założenia YouthBank stawiają również na międzynarodową integrację młodzieży. W ramach projektu będzie zorganizowany trzydniowy wyjazd szkoleniowy dla wyłonionego zespołu YouthBank, który poprowadzą realizatorzy YouthBank z Rumunii i YouthBank International. Kolejne działanie to wyjazd do Rumunii, w celu wymiany doświadczeń, bliższego poznania jak działa ten program za granicą i jak bardzo zmienił życie tamtejszej młodzieży.

YouthBank jest otwarty dla wszystkich. To czy chcecie coś zmienić w swoim środowisku, zależy teraz tylko i wyłącznie od Was. Dlatego zapraszamy wszystkich bardzo serdecznie do działania.

Dlaczego działamy?

YouthBank jest działaniem prowadzonym przez młodych w celu zmieniania ich otoczenia. Jest miejscem, gdzie młodzież może się spotykać, zdobywać nowe umiejętności, zawiązywać przyjaźnie na całe życie oraz podejmować decyzję, które będą miały pozytywny wpływ na ich społeczność lokalną.

Jest to działanie skierowane do młodzieży. Prowadzone przez młodzież i dla młodzieży. To właśnie 10-tka młodych ludzi powołana we wrześniu działa przez cały rok. Przeprowadza akcję fundraising’owe (zbiórki pieniędzy), umawia się oraz uczestniczy w spotkaniach ze sponsorami i władzami, organizuje eventy oraz poprzez swoje działania wywołuje uśmiech na twarzach mieszkańców ich małej ojczyzny. Liderzy w fazie fundraising’u muszą pozyskać min. 10 000 zł. Dlaczego?

Działania podejmowane przez 10-tkę liderów są tylko początkiem całej drogi, ponieważ prowadzą do ogłoszenia konkursu grantowego. Pozyskana kwota będzie przeznaczona właśnie na ten cel. O przyznanie dofinansowania na projekty będzie mogła ubiegać się młodzież między 16-19 rokiem życia z naszego powiatu. Młodzi ludzie będą musieli sami napisać wniosek, przejść przez cały proces przyznawania grantów, a następnie zrealizować go i podsumować. W ten sposób powstaje sieć wolontariatu młodzieżowego, która działa dla dobra całej społeczności lokalnej.

Wszystkie te działania prowadzone są, aby pokazać, że młodzież też potrafi zrobić coś bezinteresownie dla innych. Nie musi być sterowana. To oni mają mnóstwo pomysłów, a YouthBank pozwala im je realizować. Program pomaga im zdobyć doświadczenia, a także kształtuję ich osobowość. „Dzięki udziałowi w projekcie poznałam swoją przyjaciółkę, pozbyłam się mojej nieśmiałości i bardziej otworzyłam się na wiele znajomości.”- mówi Wiktoria, która jest jednym z członków zespołu YouthBank Białobrzegi.

Złote Zasady YouthBank

Każdy YouthBank ma swobodę w budowaniu i rozwijaniu swojej działalności, tak aby najlepiej odpowiadała ona na potrzeby lokalnej społeczności. Jednocześnie członkowie YouthBank są zobowiązani do przestrzegania następujących złotych zasad:

Prowadzony przez młodych. Działalność YouthBank prowadzą młodzi ludzie, stąd też o ważnych dla YouthBank sprawach decyduje młodzież. (W szczególności o przeznaczeniu dotacji – młodzież wchodzi w skład Komisji Grantowej YouthBank). Dorośli są dla nich wsparciem – zapewniając możliwości szkoleniowe i służąc radą.

Otwartość. Dotacje YouthBank trafiają do młodych ludzi, którzy chcą wprowadzać zmiany w swoim otoczeniu. Ubiegać się o dotacje mogą młode osoby w wieku 15– 20 lat, które mieszkają na terenie działalności YouthBank.

Równość. Każdy członek Komisji Grantowej ma prawo wyrażania opinii i podejmowania decyzji dotyczących przeznaczenia funduszy.

Tolerancja. YouthBank pozwala młodzieży reprezentującej różne środowiska kulturowe, religijne, polityczne jednoczyć się wokół ważnych dla ich środowiska lokalnego spraw, dzielić się doświadczeniem i w ten sposób budować wzajemny szacunek dla innych.

Przejrzystość. YouthBank zapewnia sprawiedliwy podział funduszy, czemu sprzyjają jasne procedury i przejrzyste metody działania.

Zrozumiały język. YouthBank używa prostego, zrozumiałego języka. Dotyczy to wszystkich publikowanych materiałów,w tym formularzy aplikacyjnych, informacji promocyjnych, dokumentów szkoleniowych.

Nowe umiejętności. YouthBank zachęca młodzież do dzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniem, stawia na rozwój nowych umiejętności, kreatywne podejście do stawiania czoła pojawiającym się wyzwaniom.

Przemyślane działanie. Młodzież uczestnicząca w działaniach YouthBank odwołuje się do wcześniejszych doświadczeń. Poddaje ciągłej ocenie i refleksji podejmowane działania począwszy od prowadzonych szkoleń, poprzez budowanie zespołów, aż po wybór projektów i decyzje grantodawcze. Zastanawiają się, w jaki sposób mogą jeszcze lepiej prowadzić działalność YouthBank.

Wartościowe relacje. YouthBank wyznaje zasadę, że należy doceniać zarówno ciężką pracę młodych ludzi, którzy poświęcają swój czas, aby przekazać dotacje na rzecz wartościowych projektów, jak również doceniać młodzież, która je realizuje i w ten sposób zmienia świat wokół siebie. Wspólne świętowanie pozwala na zawieranie wartościowych relacji, trwałych przyjaźni.

Rekrutacja

Rekrutacja do programu YouthBank składa się z trzech etapów.

1. Pierwszym jest wypełnienie formularza aplikacyjnego. Znajdziesz w nim kilka krótkich pytań o sobie, np.:
    1. Gdzie chodzisz do szkoły?
    2. Czym się interesujesz?
    3. Co robisz w wolnym czasie?

Sam widzisz. Nic co mogłoby cię zaskoczyć.

1. Drugim etapem jest rozmowa kwalifikacyjna. Podczas niej również zadamy ci kilka pytań, np.:
    1. Jak dowiedziałeś się o programie YouthBank?
    2. Jak myślisz, co jest twoją mocną stroną, a co słabą?
    3. Co zrobiłbyś mając 4 000 zł J?
  2. Ostatnim, trzecim etapem rekrutacji jest praca w grupie (assessment center). Zostaniecie podzieleni w grupy 4-5 osobowe. Otrzymacie od nas zadanie do wykonania, żeby je wykonać będziecie musieli współpracować.

Youthbank, to praca zespołowa.

Celem tak złożonej rekrutacji nie jest wystraszenie kandydatów, a poznanie ich indywidualnych zdolności. Każdy z nas posiada wiele umiejętności, które mogą być przydatne podczas trwania całego programu. Jedni są dobrymi liderami, drudzy spajają grupę, a inni świetnie zarządzają czasem. To właśnie podczas całego procesu rekrutacyjnego chcielibyśmy je poznać, przynajmniej częściowo. Ponadto, YouthBank jest programem edukacji nieformalnej. Już na początku drogi z nami możesz doświadczyć czegoś, czego wcześniej nie miałeś okazji.

Historia

Pierwszy YouthBank (YB) powstał w Irlandii Północnej. Jego rolą było pobudzenie współpracy i zrozumienia między młodzieżą katolicką i protestancką. Ta idea aktywnego wspierania młodzieży w działaniach społecznych zyskała szerokie zainteresowanie społeczności lokalnych nie tylko w Europie, ale także w Azji i Afryce. Obecnie idea YB, niezależnie od różnic kulturowych i społecznych jest realizowana w ponad 180 społecznościach lokalnych, w 24 krajach na świecie. YouthBanki z całego świata współpracują ze sobą, tworząc międzynarodową sieć wspieraną przez YouthBank International. W Polsce ideę YouthBank wdraża Fundacja dla Polski.

We wrześniu 2014r. nasi koordynatorzy Beata Waszkowska i Dawid Nowak odwiedzili szkoły ponadgimnazjalne oraz uczniów 3 klas gimnazjum w naszym powiecie. Przedstawili nam prezentację dotyczącą działań YB. Nie byliśmy wtedy do końca przekonani czy sobie poradzimy, mieliśmy wiele wątpliwości i pytań, ale postanowiliśmy wysłać nasze zgłoszenia. Ze sporym stresem poszliśmy na rozmowy kwalifikacyjne. Dawid i Beata pytali o nasze zainteresowania, dlaczego chcielibyśmy wziąć udział w projekcie, jak radzimy sobie w grupie, czy umiemy pracować pod presją czasu, o nasze wady i zalety. Odbyły się również dwa spotkania integracyjne, w trakcie których zostaliśmy podzieleni na zespoły. Spotkania były przeprowadzone w dość ciekawy sposób, poprzez wykonywanie różnych zadań, np. musieliśmy umieścić przy pomocy banana, sznurka i kartki jajko na wysokości oraz także przy pomocy banana, sznurka i kartki zrobić „ochraniacz” na jajko.

Po złożonym procesie rekrutacyjnym udało się wyłonić pierwszy białobrzeski zespół YouthBank w składzie: Ada Babik, Julia Jankowska, Klaudia Jurczak, Karolina Kiech, Ola Kuśmierska, Magda Madej, Kacper Sieczak, Wiktoria Urynek, Dominika Turzyńskiego i Andrzej Widomski.

W weekend 25-27 października pojechaliśmy na 3-dniowe szkolenie do Nadarzyna wraz z członkami YouthBank Płock, które poprowadzili nasi koordynatorzy oraz przedstawiciele YouthBank Romania. Poprzez wykłady i różne zabawy zrozumieliśmy czym jest YouthBank, jak działa, jak pracować w grupie, jak zbierać fundusze, jak analizować i zbierać informacje o potrzebach lokalnych, na czym polega konkurs grantowy i jak go przeprowadzić oraz jak wybrać najlepszy projekt. Dostaliśmy także materiały pomocnicze z których nadal korzystamy. W czasie wolnym mieliśmy ognisko, zamówiliśmy pizze i oglądaliśmy film. Bardzo polubiliśmy członków YB Romania Adine i Mihai. Szkolenie nie tylko dało nam szansę na zdobycie nowej wiedzy, ale także zintegrowało naszą grupę. Po szkoleniu mieliśmy czas na jego przemyślnie i podsumowanie tego czego się dowiedzieliśmy, aby rozwiać nasze wątpliwości.

W styczniu nasza grupa uległa pewnej zmianie. Kacper, Magda oraz Andrzej odeszli z zespołu, a na ich miejsca wstąpiły Kamila Chmielewska, Ada Jabłońska i Kasia Jasik.

Praca naszego zespołu zachęca coraz większa liczbę osób, które chcą z nami współpracować. Jako wolontariusz na koniec marca dołączyła do nas Julia Kapłon, 16 letnia uczennica NG „Siódemka”. Ponieważ nasz zespół miał już pełną dziesiątkę, przyjęliśmy Julkę jako nieformalnego członka naszego zespołu Yotuhbank.

Jesteśmy otwarci na nowe osoby, które chcą działać, więc chętnie powitamy każdego kto wyrazi taką chęć.

Do pobrania

Wiadomości