Wakacje w bibliotece

OPUBLIKOWANO: 30 lipca 2019

Wakacje w bibliotece

Nie wszystkie dzieci mogą wyjechać na wakacje nad morze, czy w góry, czy nawet poza teren swojej miejscowości. Dlatego Gminna Biblioteka Publiczna w Starej Błotnicy postanowiła umilić ten wakacyjny czas dzieciom i zaprosiła ich do siebie.

Gry i zabawy

Pierwszego dnia wakacji w bibliotece dzieci wzięły udział w licznych zabawach, grach i konkursach oraz tańczyły zumbę. Małym uczestnikom bardzo podobała się zabawa z chustą oraz przeciąganie liny. Było przy tym dużo śmiechu i okrzyków radości. Dla dzieci został przygotowany słodki poczęstunek.  W pierwszym spotkaniu wzięło udział ponad 50 dzieci.

Edukacyjnie

Tego dnia dzieci wzięły udział w zajęciach edukacyjnych. Pierwsza część zajęć przeprowadzona została przez funkcjonariusza policji z Powiatowej Komendy Policji w Białobrzegach, a druga część przez pomoc stomatologiczną z SPOZ w Starej Błotnicy. Mali uczestnicy chętnie uczestniczyli w zajęciach i odpowiadali na pytania. Dzieci dowiedziały się wiele ciekawych rzeczy o bezpieczeństwie podczas wakacji oraz higienie jamy ustnej. Zadawały mnóstwo ciekawych pytań i byli bardzo zainteresowani.

Wyjazdowo

19 lipca dzieci z gminy Stara Błotnica, pojechały na wycieczkę do kina. Dzieci obejrzały bajkę „Król Lew”, a w drodze powrotnej  zjadły pyszną pizzę w „Żółtym Ogrodzie”. Mali uczestnicy wrócili pełni zadowolenia i z szerokimi uśmiechami na twarzy. Na wycieczko pojechało  48 dzieci. Podczas tego wyjazdu w opiece nad dziećmi pomagali wolontariusze. Miło było zobaczyć ,,Króla Lwa” w trochę innej odsłonie.

Kulturalnie

Kolejnego dnia do Biblioteki zawitał spektakl ,,Dzwonnik z Notre Dame”,  który przedstawiali artyści z zespołu ,,Blaszany Bębenek”. Przedstawienie było bardzo wesołe, przez co niezwykle podobało się małym widzom. Dzieci bardzo chętnie włączały się do zabawy. W drugiej części spotkania dzieci rysowały i malowały ilustracje do obejrzanego wcześniej przedstawienia, w wyniku czego powstała piękna i kolorowa wystawa dziecięcych rysunków. W przerwie zajęć został przygotowany mały poczęstunek.

Warsztaty kulinarne

Podczas kolejnego spotkania, które odbyło się 24 lipca, dla uczestników zostały przygotowane warsztaty kulinarne. Dzieci kroiły, siekały i mieszały, aż powstały wspaniałe potrawy, które następnie zostały wspólnie zjedzone. Podczas tych zajęć biblioteka dużą pomoc otrzymała od wolontariuszy, a także od  przedstawicielek lokalnego Stowarzyszenia „Kobiety dla Starej Błotnicy”.

Kolorowe podsumowanie

W dniu 26.07.2019 roku w Gminnej Bibliotece Publicznej w Starej Błotnicy odbyło się ostatnie spotkanie z cyklu „Wakacje w bibliotece”. Poprowadzili je animatorzy z Sali Zabaw Uśmiechowo, było moc atrakcji i mnóstwo zabawy. Konkursy z balonami, przechodzenie pod liną, a także malowanie włosów i tatuaże. Dzieci odwiedził również bajkowy gość – Minionek, który zachwycał swoim tańcem. Zajęcia zakończyły się słodkim poczęstunkiem, śmiechem i rozmowami. Nawiązały się nowe przyjaźnie. Każdy z uczestników wyszedł z biblioteki zadowolony i pełen energii.

Program Działaj Lokalnie dofinansowany jest ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowany przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce we współpracy z „Koalicją dla Młodych” Funduszem Lokalnym Ziemi Białobrzeskiej.