Z lokalną historią w tle

OPUBLIKOWANO: 06 lipca 2020

W ramach Programu Działaj Lokalnie Fundacja przyznała minigranty dla dwóch grup z gminy Radzanów. Na łączną kwotę 9000 zł. To fundusze, które zostaną przeznaczone na różnorodne działania, zarówno dla starszych jak i najmłodszych milusińskich.

Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Radzanowskiej powstało w 2006 roku. Już kilka lat wcześniej realizowali inny projekt w ramach Działaj Lokalnie. W tej edycji postawili na pielęgnowanie tradycji i obrzędowości regionu. Przygotują wirtualną izbę regionalną na bazie eksponatów, które gromadzili przez lata. Wszystko zostanie sfilmowane i opatrzone narracją w wykonaniu dzieci, rodziców i dziadków. Stowarzyszenie uatrakcyjni całe nagranie muzyką ludową i tradycyjnymi przyśpiewkami.

Z kolei Uczniowski Klub Sportowy, który działa przy Publicznej Szkole Podstawowej im. Henryka Sienkiewicza w Rogolinie, będzie propagować wśród dzieci i młodzieży ciekawe formy zdobywania wiedzy w połączeniu z zabawą i aktywnym wypoczynkiem. Inicjatywa polega na przygotowaniu występu teatralnego na podstawie wybranych utworów Henryka Sienkiewicza. Realizacja inicjatywy ,,Teatr nauka i zabawa” zaplanowana jest podczas corocznych obchodów Dnia Patrona. Dla upamiętnienia związków Henryka Sienkiewicza z Ziemią Radzanowską.

Program Działaj Lokalnie jest Programem Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowany przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundację  Koalicja dla Młodych.