Zadziałali Lokalnie – podsumowanie

OPUBLIKOWANO: 12 marca 2020

Plac zabaw, świetlica, sprzęt sportowy, altanka, czy powrót do tradycji i kultury regionu, to wszystko i wiele więcej co mogliśmy obserwować podczas trwania XI edycji Programu Działaj Lokalnie, który lokalnie jest realizowany przez Fundację Koalicja dla Młodych. W lutym uroczyście podsumowaliśmy wszystkie działania grup, a przy tej okazji nie zapomnieliśmy o naszych stypendystach i wolontariuszach.

Wędrówka z projektami

XI edycja była wyjątkowa, a działania grup różnorodne. Łączna kwota dofinansowania 16 projektów  to 56 tysięcy złotych, a łączna ich wartość  to 110 tysięcy złotych.

Przez ponad pół roku trwania programu mogliśmy uczestniczyć w wielu inicjatywach. UKS Rogolin realizując projekt Bądźmy aktywni dla Polski i Europy przypomniał nam pierwsze wolne wybory i wejście do Unii Europejskiej, wydarzenia te zmieniły oblicze naszego kraju. Świętowali je uczniowie, rodzice i nauczyciele ze Szkoły Podstawowej w Rogolinie, a w biegu wolności uczestniczyły niemal wszystkie pokolenia Polaków. Stowarzyszenie Wsi Ksawerów wraz z dziećmi i młodzieżą z przejęciem wykonywali mural, w myśl projektu Graffiti i mural drogą do wolności. Z kolei Caritas Diecezji Radomskiej Oddział Rejonowy w Białobrzegach opowiedziało w swoich działaniach o historii Białobrzegów podczas II Wojny Światowej. Getto, eksterminacja ludności żydowskiej, trudna historia o której nie powinniśmy zapominać.  Do historii i tradycji regionu powróciły również Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Kaszowianki i Stowarzyszenie Stromiecczyzna, tworząc inscenizację sobótki, najkrótszej nocy w roku i pierwszej kąpieli, czy pierwszej melodii kosy ścinającej złote zboże. Zbierania tego co urodziła ziemia, wykopki, gromadzenie zapasów i zabawa podczas kiszenia kapusty. Czy wreszcie przystojni drużbowie, wesołe przyśpiewki, młodzież która wspaniale poczuła atmosferę dawnego Stromieckiego wesela. Uczestnictwo w projekcie przywróciło obrazy z dzieciństwa i młodości dorosłych uczestników, a najmłodszym pokazało kawałek historii. Kołu Gospodyń Wiejskich Czilibabki wystarczył impuls, by zorganizować mieszkańcom ich czas wolny, a w rezultacie odbudować relacje. Radość i śmiech dzieci na widok nowo powstałego placu zabaw w Jabłonnej nieoceniona. Koło Gospodyń Jabłonnianki stworzyło miejsce marzeń dzieci, tworząc przy tym tablicę z historią Jabłonnej. Wczoraj, dziś, jutro zapisane na karcie pamięci i opowiedziane przez dorosłych mieszkańców. To początek budowania przez Stowarzyszenie Pomocy Niepełnosprawnym Biedronki atmosfery i miejsca przyjaznego wszystkim ludziom. Radosny śmiech dzieci i aktywnie spędzony czas w Gminnej Bibliotece Publicznej w Starej Błotnicy wyzwolił pokłady energii i pobudził do twórczości,  a nowoczesny i kolorowy sprzęt w ,,Jedynce” zachęcił dzieci do ćwiczeń i zdrowego trybu życia. Stowarzyszenie 1 KEN pokazało, że zajęcia w-fu nie muszą być nudne. Pod chmurką spotykali się mieszkańcy Grzmiącej, Górek i Ulasek. Wspólnie z Kołem Gospodyń Wiejskich Grzmiączki marzyli o dachu nad głową i planowali budowę. Sypiące się tynki, stare okna, miejsce wyczekujące na ludzi – tak zaczynały Zacharzewianki, dzięki swojej ciężkiej pracy i determinacji stworzyły miejsce przytulne i ciepłe, które ożyło po latach. Mieszkańcy wsi Korzeń wzmocnili sąsiedzkie relacje, a podczas warsztatów odtwarzali dawne tradycje pieczenia chleba, gotowania potraw i tworzenia rękodzieła. Pacewianki zaś rozbudowały swoją przestrzeń, organizowały warsztaty kulinarne i spotkania integracyjne. O bezpieczeństwie mówiła Ochotnicza Straż Pożarna w Stawiszynie. Strażacy uczyli dzieci i rodziców prawidłowego korzystania z nowego kajaku i bezpiecznych kąpieli w rzece. Smacznie i kolorowo było u pań z Koła Gospodyń Wiejskich Stromianki. Powstała bezpieczna przestrzeń dla osób starszych i samotnych. A panie w poszukiwaniu wiedzy o historii okolicy, przemierzyły wiele tras pieszych i rowerowych.

,,Opowiedz…”

Podczas tej edycji, Fundacja Koalicja dla Młodych ogłosiła konkursu ,,Opowiedz…”, który skierowany był do naszych grantobiorców. Konkurs miał na celu pokazanie w jak najciekawszy sposób własnych działań i promowania inicjatyw wspieranych w ramach programu Działaj Lokalnie. Prace złożyło 10 grup, z czego komisja konkursowa przyznała 3 nagrody główne i 3 wyróżnienia. Najlepsze prace należą do Koła Gospodyń Wiejskich Czilibabki, Gminnej Biblioteki Publicznej w Starej Błotnicy i Koła Gospodyń Wiejskich Jabłonnianki. Zaś wyróżnienia otrzymali Stowarzyszenie Pomocy Niepełnosprawnym Biedronki, Koło Gospodyń  Wiejskich Zacharzewianki i Stowarzyszenie wsi Ksawerów.  Każda z grup otrzymała wartościowe nagrody. Z nagrodzonych prac jedna zasługuje na szczególną uwagę, to praca, która została wykonana w sposób oryginalny i innowacyjny. To praca Koła Gospodyń Wiejskich Czilibabki. Wysłana została na konkurs ogólnopolski, trzymamy kciuki, za jej powodzenie. A wszystkim nagrodzonym jeszcze raz gratulujemy.

Koniczyna 2019

Są uzdolnione, mają pasję i cel, do którego dążą bez względu na przeciwności losu. Takie osoby wspieramy w ramach Lokalnego Programu Stypendialnego Koniczyna, który został zainicjowany w 2017 roku. W tym roku Fundacja przyznała 6 stypendiów, a stypendystki przedstawiły swoje talenty na podsumowaniu XI edycji programu Działaj Lokalnie. Julia Wierzgała i Amelia Chodoła pięknie zaśpiewały i opowiedziały o swojej pasji do muzyki. Wiktoria Jendra pokazała nam, że makijaż to nie tylko piękne oko, czy usta, to coś zupełnie innego, to sztuka. Agnieszka Matysiak w swojej krótkiej opowieści zabrała nas na deski teatru. A Karolina Dąbrowska i Klaudia Kierońska pokazały nam zupełnie inne oblicza dyscyplin sportowych.  Pomoc stypendialna w ramach Programu jest finansowana z pieniędzy pozyskanych w zbiórkach publicznych, organizowanych na terenie powiatu białobrzeskiego.

Wolontariat

,,Mówi się, że wolontariuszem może być każdy, jednak nie każdy wolontariuszem zostaje”
My mamy to szczęście, że wśród mieszkańców powiatu białobrzeskiego są tacy, którzy chcieli zostać naszymi wolontariuszami. Udało nam się ich wszystkich zebrać na podsumowaniu programu Działaj Lokalnie, dzięki czemu mogliśmy podziękować im osobiście za to co robią dla naszej Fundacji, że są naszym wsparciem przy wielu akcjach. Sami zwyczajnie nie dalibyśmy sobie rady.
DZIĘKUJEMY WAM KOCHANI Wasza praca jest nieoceniona, a jej efektem są choćby zebrane fundusze na stypendia dla Młodych.

To był kolejny rok działań na rzecz lokalnych społeczności, każda z 16 grup doskonale identyfikowała się z misją naszej Fundacji ,,Bo tu, gdzie żyjemy, ma  być nam dobrze!”.   Dziękujemy wszystkim grupom i organizacjom za zaangażowanie i chęć wprowadzenia zmian w środowiskach lokalnych, zmian w ludziach i w nas samych. Praca społeczna wymaga czasu i poświęcenia, a świadomość tego, że robimy coś dobrego dla innych daje mnóstwo satysfakcji i motywuje do dalszego działania.

Zapraszamy do obejrzenia naszej prezentacji podsumowującej XI edycję Programu Działaj Lokalnie, klikając w poniższe hasło.

Prezentacja Działaj Lokalnie

Program Działaj Lokalnie jest Programem Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowany przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundację  Koalicja dla Młodych.