Zainspiruj się. Kasa za pomysły!

OPUBLIKOWANO: 03 maja 2019

Do 15 maja nasza Fundacja przyjmuje pomysły mieszkańców powiatu białobrzeskiego na projekty. W tym roku na najlepsze pomysły mamy do przekazania ponad 55 tys. złotych.

Jest to możliwe dzięki realizacji Programu Działaj Lokalnie. Działaj Lokalnie jest programem grantowym, w którym mieszkańcy mogą otrzymać pieniądze na realizację pomysłów, które sprawią, że ich życie będzie ciekawsze. Zgłoszone pomysły muszą przyczynić się do pozytywnej zmiany i angażować ludzi do wspólnej pracy.

W całej Polsce jest tylko 71 Ośrodków Działaj Lokalnie. Jesteśmy jednym z nich. Wpadliśmy na pomysł, że pokażemy jakie projekty realizowane są w innych zakątkach Polski. Mamy nadzieję, że w filmikach znajdziecie inspirację. Przedstawione w artykule projekty zostały nagrodzone w ramach konkursu „Opowiedz o…”

Singiel promujący pt. „Zawzdym ci gadała”, to teledysk, który powstał w trakcie realizacji projektu „Kliszczacki Folk”. Prezentuje jeden z 10 utworów, które nagrane zostały do płyty CD przez Młodzieżowy Zespół Kliszczacy z Tokarni. Płyta prezentuje dorobek i spuściznę muzyczną górali Kliszczackich. Wykorzystano historyczne motywy ludowe przeplatane ze współczesną muzyką folkową.

Niezwyczajni.pl – film dokumentalny który , pozwolił utrwalić pamięć o czasach i wydarzeniach z okresu wojennego i powojennego Mieszkańców Gminy Łękawica. Została również podjęta próba odtworzenia legend związanych z kulturą lokalną poprzez wywiady z osobami tworzącymi kulturę regionu. Poprzez film, wszyscy mieszańcy gminy w tym młodzież i dorośli będą uczestniczyli w premierze filmu w Kinie Janosik. Ważnym elementem realizacji było ukazanie różnic pokoleniowych oraz zmian w postrzeganiu wartości ludzkich na przestrzeni lat.

Celem projektu było stworzenie atrakcyjnej i innowacyjnej oferty zajęć dla dzieci i młodzieży poprzez wykorzystanie nowoczesnych zestawów edukacyjnych klocków do nauki robotyki. Mottem naszego działania była zasada „Bawiąc uczyć.”. Dzięki projektowi udało się zintegrować grupę wspaniałych kreatywnych dzieci i realizować cyklicznie różne interesujące formy zajęć.

Działania „Warmiński Zakątek” „Wiedźmuchowe Bajanie”, to projekt odgrzebywania historii Warmii i Mazur. Realizowany poprzez warsztaty, zabawę i opowiadanie Bajki regionalnej. Projekt jest rozwojowy i wpisuje się w cykl wydarzeń realizowanych przez Fundację Kłobuk.

Nie bój się marzyć i rozwijać swoich pasji. To właśnie marzenia i pasje – odpowiednio pielęgnowane, podparte ambicją i uporem – kształtują nas i nadają sens naszemu życiu. Film „Głodni Marzeń” to efekt projektu „Żywiec – miasto możliwości”, który jest próbą zmotywowania młodych ludzi do samorozwoju, poszukiwania swoich pasji i zainteresowań. Chcemy udowodnić na przykładzie zespołu Sonbird oraz innych młodych, zdolnych i odważnych , że ciężka praca połączona z pasją, jest doskonałą drogą do spełnienia marzeń. Każdy z nas może stać się mistrzem w swojej dziedzinie, wytstarczy uparcie dążyć do z góry upatrzonych celów.

W dwóch wioskach na Żywiecczyźnie, Juszczynie i Bystrej w roku 2017 odbyły się warsztaty szycia. 30 uczestników spotykało się w pomieszczeniach biblioteki, uczyło się szyć i świetnie się bawiło. Finalny efekt to 50 poduszek przekazanych dzieciaczkom z dwóch lokalnych przedszkoli oraz całe mnóstwo zabawek uszytych ręcznie i maszynowo, które uczestnicy zabrali ze sobą do domów. Nauka przez zabawę, integracja, całe mnóstwo radości.

Celem projektu było pokazanie społeczeństwu, że nasza edukacja wymaga zmiany oraz stworzenie przestrzeni w której dzieci mogą swobodnie się rozwijać w bezpośrednim kontakcie z naturą. Zaczęłyśmy organizować wyjazdy do lasu, a potem „przeniosłyśmy” go do przedszkola. Zakupiłyśmy hamaki oraz tipi aby urządzić kącik relaksu w ogrodzie. Zabieramy je również na zajęcia w terenie. Z przedszkolnej sali zniknął plastik i jaskrawe kolory. Odnowiliśmy parkiet, ze skrzynek na owoce zrobiłyśmy meble oraz kąciki do doświadczeń. Na ścianie lokalny malarz namalował piękny las. Staramy się organizować otoczenie dzieci

Film przedstawia grupę osób zaangażowanych w tworzenie pierwszego w Koszalinie ogrodu społecznego. Początek materiału ukazuje wygląd podwórka zanim mieszkańcy postanowili wspólnie zacząć zmieniać swoje otoczenie. Zdjęcia wykorzystane w filmie przedstawiają wydarzenia od lipca do grudnia 2017 roku. Sąsiedzkie spotkania, odnawianie zdewastowanych bram prowadzących do ogrodu, warsztaty ogrodnicze, tworzenie hoteli dla zapylaczy to część z działań jakie zostały podjęte. Projekt jest długoterminowy a realizacja etapowa. Działania były spółfinansowane z programu ,, Działaj Lokalnie X” Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności.

A teraz do działania 🙂 Zapraszamy do kontaktu z naszą Fundacją. Na pomysły czekamy do 15 maja. Więcej szczegółów dotyczących tegorocznej edycji Działaj Lokalnie TUTAJ.