Kolejny rok za nami…

OPUBLIKOWANO: 09 stycznia 2019

W grudniu organizacje pozarządowe oraz oraz grupy nieformalne zakończyły realizację ostatnich działań projektowych organizowanych w ramach Programu „Działaj Lokalnie 2018”, który lokalnie jest realizowany przez Fundację „Koalicja dla Młodych” Fundusz Lokalny Ziemi Białobrzeskiej. Wakacje upłynęły pod znakiem organizowanych licznych warsztatów, pikników, spotkań integracyjnych, festiwali, itp.  Jesienią wraz z początkiem roku szkolnego wiele grup prowadziło ostatnie działania projektowe i podsumowywało swoje działania i właśnie od tych podsumowań zaczniemy.

Realizatorzy projektu pt.: „Człowieczy los…” – projekt realizowany przez Stowarzyszenie „Razem dla dzieci” oraz młodzież z PG im. Jana Kochanowskiego w Białobrzegach zorganizowali obchody dnia Sybiraka oraz spotkanie z ocalałymi po zesłaniu na Sybir, organizując tym samym dla mieszkańców żywą lekcję historii, która została upamiętniona w wydanej publikacji podsumowującej projekt.

Również w Suchej w projekcie „Zdrowo na sportowo” realizowanym przez grupę „Przyjaciele szkoły” pod patronatem Stowarzyszenia „Razem dla dzieci” najmłodsi uczestnicy oprócz licznych aktywności realizowanych w projekcie mogli poznać troszkę historii podczas organizowanych jesienią wędrówek pieszych. Uczniowie porządkowali miejsca pamięci i oddawali hołd Polakom poległym za Ojczyznę zapalając znicze.

Wrzesień był również momentem podsumowań w Gminie Radzanów. To właśnie jesienią zakończył się organizowany przez grupę „Radzanowianie” cykl warsztatów dla dzieci, który trwał przez całe wakacje. Dzieciaki uczyły się jak lepić z gliny, rzeźbić w drewnie, tworzyć piękne kompozycje i wianki z kwiatów bibułkowych.

Jednak wśród tegorocznych realizatorów byli również tacy, którzy właśnie jesienią rozpoczynali swoje projekty. W gminie Wyśmierzyce „Grono pedagogiczne PSP w Kostrzynie” realizowało projekt pt.: „Ocalić od zapomnienia muzykę ludową i tańce”.  Dzieci uczyły się podczas warsztatów tanecznych jak zatańczyć poloneza, poleczkę, czy kujawiaczka. Po wielu godzinach przygotowań mogły zaprezentować się w przepięknych strojach podczas uroczystego podsumowania projektu.

O tym, że aktywność fizyczna wśród dzieci jest bardzo ważna wiedzą też członkowie Stowarzyszenia „Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Wyśmierzyckiej”, którzy w ramach tegorocznej edycji realizowali projekt pt.: „Każde dziecko dobrze wie – chcesz być zdrowy ruszaj się”. Dzieciaczki poznawały różne dyscypliny sportowe, grały w gry zespołowe pod okiem wykwalifikowanego instruktora. Dodatkowo dzięki udziałowi w projekcie maluchy nauczyły się współpracy w grupie, przełamały swoją nieśmiałość i skutecznie zachęcały rodziców do aktywności sportowej.

Rok 2018 był rokiem szczególnym dla jednej z organizacji działających na terenie gminy Stromiec. Stowarzyszenie „Stromiecczyzna” obchodziło Jubileusz 15-lecia swojej działalności. Jubileusz był jednocześnie okazją do posumowania kolejnego projektu realizowanego przez tę organizację pt.: „Na sportowo i ludowo na 15-lecie” w ramach którego zorganizowano rajdy rowerowe śladami historycznych miejsc, w październiku odbył się natomiast Przegląd Piosenek Ludowych dla dorosłych i II Gminny Konkurs Piosenki Ludowej dla dzieci.

To był kolejny bogaty w działania rok na rzecz lokalnych społeczności. Fundacja „Koalicja dla Młodych” Fundusz Lokalny Ziemi Białobrzeskiej w ramach Programu Działaj Lokalnie 2018 przeznaczyła na dotacje łącznie 59 000 zł.

Dziękujemy wszystkim grupom i organizacjom za zaangażowanie i chęć wprowadzania zmian w lokalnych społecznościach. Praca społeczna niekiedy wymaga wiele poświęcenia jednakże poczucie tego, że zrobiliśmy coś dla innych daje wiele satysfakcji i motywuje do dalszej pracy 🙂

Program Działaj Lokalnie jest Programem Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowany przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundację „Koalicja dla Młodych” Fundusz Lokalny Ziemi Białobrzeskiej.