Daj Klementynie supermoc i przekaż 1% podatku naszej Fundacji

Cześć. Jestem Klementyna, a moja supermoc to działanie! Program stypendialny Klementyna, Koszyk witamin dla Seniora, Świąteczne Paczki dla 300 seniorów to tylko część z moich zadań specjalnych, którymi codziennie ulepszam nasz świat.

Dziś potrzebuję właśnie Ciebie i Twojego wsparcia. Twój jeden procent to moja moc, moja siła do działania. Krótko mówiąc - Twój 1 procent podatku doda mi skrzydeł! Dzięki Tobie będę pomagała potrzebującym seniorom, pracowała z młodzieżą i urządzała lepiej nasz lokalny świat.

Przekaż podatku Fundacji Koalicja dla Młodych
KRS 0000 21 28 24

Dzięki Twojemu 1 procentowi podatku razem z gąską Klementyną będziemy:

Wypędzać samotność i biedę od starszych i samotnych.

Mamy pod opieką 300 seniorów. Otaczamy ich troską i szacunkiem. Nasi podopieczni otrzymują paczki żywnościowe, dzięki którym wypędzamy biedę z ich domów. Wolontariusze gąski Klementyny dają im obecność pomagając w codziennych czynnościach.

Pracować z młodzieżą

Uczymy młodych aktywności społecznej. Pomagamy budować im życie oparte na swojej pasji i talencie. Sprawiamy, że młodzi stają się ważni- dajemy im głos, mówimy o ich potrzebach i problemach.

Urządzać lepiej nasz lokalny świat

Spełniamy marzenia małych społeczności np.: o placu zabaw, czy świetlicy dla dzieci. Dzięki minigrantom z Programu Działaj Lokalnie dajemy im impuls do zmiany. By mogli sami pozytywnie wpłynąć na swoje otoczenie- tworzyć miejsce, w którym żyje im się dobrze.

Jak Klementyna korzysta na co dzień ze swojej supermocy?

Doładuj ją swoim 1% podatku
KRS 0000 21 28 24

Jak Klementyna korzysta na co dzień z supermocy Twojego 1 procenta podatku?

> <
  • Pracuje z młodzieżą

Prowadzimy program stypendialny Klementyna, w którym wspieramy ambitną i zdolną młodzież. Dodając im wiatru w skrzydła i motywując. Wspieramy stypendialnie również młodych, którzy się dobrze uczą i mają trudną sytuację finansową. W tegorocznej edycji mam 11 stypendystów. Uczymy młodych aktywności społecznej, dzięki naszemu Programowi Wolontariat z Klementyną, który skupia 80 wolontariuszy pracujących z seniorami i wspierających akcje charytatywne. Prowadzimy warsztaty oraz przyznajemy minigranty na realizację własnych pomysłów społecznych. Dzięki temu młodzi bardziej świadomie poruszają się w życiu dorosłym.

• Urządza lepiej nasz lokalny świat

Prowadzimy program Działaj Lokalnie, dzięki któremu społeczności mogą pozyskać minigrant na spełnienie swojego marzenia lub/i rozwiązania problemu, który dostrzegają w miejscu, gdzie żyją. Powstają place zabaw, organizowane są zajęcia pozalekcyjne w szkołach, w których brakuje na to środków. Powstają miejsca rozwoju młodych osób, czy świetlice wiejskie. Przez 17 lat przyznaliśmy już ponad 350 mini grantów na blisko 1,5 miliona złotych.

• Odpowiada na realne problemy i nie boi się o nich mówić

Badamy oraz mówimy o problemach dotykających najbardziej potrzebujące i wykluczone społecznie grupy. Prowadzimy kampanie społeczne dotyczące problemów osób starszych (www.nadziejadlastarszych.pl) oraz młodych (www.dajmiglos.pl). Dzięki temu nasza Fundacja jest sprawcza w działaniu i udzielanej pomocy.

• Pomaga seniorom

Opiekujemy się 300 starszymi i samotnymi osobami. Seniorzy regularnie otrzymują paczki z żywnością, które sprawiają, że ich codzienność jest lżejsza. 100 najbardziej potrzebujących seniorów jest częścią Programu Karta Dobra, dzięki któremu mają do wykorzystania miesięcznie 150 złotych na bezpłatne zakupy w sieci sklepów Biedronka. Nasi wolontariusze dają obecność wszystkim seniorom. Pomagają im w zakupach, codziennych czynnościach, sprawiają, że mają drugiego człowieka, na którego mogą liczyć.

Jak przekazać swój 1% w kilku krokach? To proste!

Wystarczy, że wpiszesz w swoim zeznaniu podatkowym
KRS 0000 21 28 24

Nie wiesz komu przekazać 1% podatku? Zostaw maila i powiemy Ci, dlaczego warto nam.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach kontaktowych i marketingowych, przez Fundację Koalicja dla Młodych do czasu odwołania przeze mnie powyższej zgody. Ponadto potwierdzam zapoznanie się i akceptuję Politykę prywatności Fundacji Koalicja dla Młodych.

Pytania i odpowiedzi

Jak przekazać 1 procent podatku?

Przekazanie jednego procenta jest bardzo proste i zupełnie darmowe – nie wpłynie na wartość zwrotu podatku.

Zachęcamy też do skorzystania z naszego programu do rozliczeń. Wskaże on rubryki, w których trzeba umieścić odpowiednie informacje, oraz obliczy za Ciebie wartość 1%. Potrzebujesz jedynie numeru KRS 0000212824 naszej Fundacji.

Czy przekazanie 1% coś kosztuje?

Nie. To nic nie kosztuje. Nie musisz dokonywać przelewu – przekazanie nam 1% podatku nie jest darowizną.

Czy organizacja, której przekażę swój 1% będzie miała dostęp do moich danych osobowych oraz będzie znała kwotę, jaką przekazuję?

Tak, jeśli wyrazisz taką zgodę, czyli zaznaczysz w formularzu PIT, że chcesz ujawnić swoje dane. Nie musisz tego robić.

Co jeśli nie zdążę się zdecydować?

Jeśli nie zdecydujesz, jakiej organizacji chcesz przekazać swój jeden procent podatku, wówczas Twoje pieniądze automatycznie trafią do Skarbu Państwa. Ze względu na to, że masz możliwość wykorzystać te pieniądze zgodnie z własną wolą, warto przekazać 1 procent podatku poprzez wsparcie naszej Fundacji. KRS 0000212824

Mam już program do rozliczeń, który automatycznie wpisuje nr KRS innej organizacji, a ja chcę 1% przekazać wam, co mam zrobić?

Wiele programów do rozliczeń wskazuje przekazanie 1 procentu konkretnej organizacji. Jeśli chcesz przekazać podatek Fundacji Koalicja dla Młodych skorzystaj z naszego programu do rozliczeń, który udostępniliśmy na stronie. Ważne jest, aby w odpowiednim polu wpisać KRS naszej Fundacji 0000212824

Czy mogę przekazać swój 1% podatku, gdy jestem emerytem lub rencistą?

Tak, możesz! Wystarczy, że złożysz PIT-OP, w którym wskażesz organizację której chcesz przekazać swój 1% podatku, a urząd przekaże go na wskazany przez Ciebie cel. PIT dla emeryta/rencisty: Pobierze tutaj.

Rozlicz PIT Online z PITax.pl dla OPP.

Projekt realizujemy we współpracy z IWOP.