Święto plonów

OPUBLIKOWANO: 05 września 2019

Koło Gospodyń Wiejskich Czilibabki z Kozłowa (gm. Radzanów) wzięło udział w „Święcie Plonów” zorganizowanym przez Urząd Gminy w Radzanowie. Podczas uroczystości zaprezentowałyśmy nasze dzieło – wieniec dożynkowy będący elementem projektu „Integracja i aktywność alternatywą dla uzależnień” prowadzonego przez nasze Koło, współfinansowanego z Programu Działaj Lokalnie 2019. Była to również świetna okazja do promocji naszego koła w lokalnej społeczności.

Ze strony naszego koła w imprezie dożynkowej wzięło udział 10 osób. Naszym głównym celem była prezentacja wieńca dożynkowego a także promocja naszego koła na stoisku z przygotowanymi przez nas przysmakami. Do przygotowania wieńca nasze koło przygotowywało się systematycznie od początku realizacji projektu. Podczas „Wieczoru wspomnień” dowiedziałyśmy się wielu zasad i rad na temat jego tworzenia od mieszkańców naszej społeczności, m.in. jakie są zasady przygotowania wieńca dożynkowego, z czego powinien być przygotowany oraz jaka powinna być jego forma i wielkość.

Na podstawie zebranych doświadczeń przygotowałyśmy projekt stelaża pod wieniec. Zaprojektowałyśmy wieniec w kształcie dwupiętrowej korony zakończonej krzyżem. W centrum wieńca miała zostać umieszczona gołębica wraz z promieniami symbolizujące Ducha Świętego, co miało być nawiązaniem do tematyki roku liturgicznego. W wieńcu miały zostać użyte wszystkie rodzaje zbóż a także kwiaty i rośliny, które musiały zostać wcześniej zebrane i odpowiednio wysuszone. W wieńcu nie mogło również zabraknąć papryki, której produkcją zajmują się mieszkańcy naszej miejscowości.

Od 1 lipca br. zaczęłyśmy zbierać zboża, zioła i kwiaty potrzebne do przygotowania wieńca, które obrobiłyśmy, związałyśmy w małe pęczki i rozwiesiłyśmy do wysuszenia. Rozpoczęłyśmy również przygotowanie figurki gołębicy, którą obklejałyśmy kaszą jęczmienną i jaglaną oraz makiem. W przygotowanie wieńca zaangażowałyśmy wszystkich mieszkańców naszej miejscowości. Za przygotowanie stelaża odpowiedzialny był sołtys wsi Kozłów, jeden z mieszkańców przygotował drzewce do jego niesienia, jeszcze inny podstawę do promieni ozdabiających gołębicę. Samo przygotowanie wieńca odbywało się w garażu jednej z naszych członkiń. Wiciem wieńca zajmowały się przede wszystkim członkinie naszego koła, poświęcając każdą wolną chwilę, którą z racji prowadzonych gospodarstw znajdowały zazwyczaj w godzinach wieczornych. Wszyscy ciężko pracowali na to wspaniałe dzieło. Stelaż wieńca został wykonany z drutu. Do zrobienia wieńca użyliśmy wszystkich gatunków zbóż: pszenicy, pszenżyta, żyta, owsa i jęczmienia. Wykorzystałyśmy również len i proso. W celu nadania koloru użyłyśmy suszonych kwiatów zatrwianu i kocanki a także świeżych kwiatów wrzosu. Podstawę wieńca i jego środek ozdobiłyśmy papryką a także chlebem przygotowanym z tegorocznych zbiorów.

Wieniec dożynkowy został zaprezentowany podczas mszy dożynkowej będącej jednym z elementów „Święta Plonów”. Do kościoła parafialnego w Radzanowie został zaniesiony przez dwie członkinie naszego koła i ich mężów. Po mszy w procesji z pozostałymi wieńcami został przeniesiony przed scenę na plac gdzie odbywały się główne obchody święta plonów.

Pozostałe Panie z naszego koła przygotowały natomiast stoisko, na którym sprzedawane były potrawy, wypieki oraz przetwory. Można było spróbować m.in. potraw przygotowanych w ramach warsztatów kulinarnych Babci, mamy i dziecka: zalewajki na prawdziwym zakwasie, naleśników z serem, bitą śmietaną i owocami oraz naszych promocyjnych babeczek. Można było również zakupić ketchup z papryki oraz marynowane papryczki czereśniowe. Największym powodzeniem cieszyła się jednak nasza lemoniada przygotowywana według opracowanej przez nasze panie receptury. Ponadto można było spróbować pysznych ciast oraz chleba ze smalcem i ogórkiem.

Dbałyśmy również o atrakcje dla najmłodszych. Po sukcesie na „Dniu rodzinki” w naszym namiocie nie zabrakło balonów skręcanych specjalnie dla najmłodszych oraz baniek mydlanych.

W podziękowaniu za wykonanie wieńca dożynkowego oraz udział w imprezie nasze koło otrzymało od Wójta Gminy Radzanów list z podziękowaniem oraz prezent – kartę prezentową do wykorzystania na nasze wspólne potrzeby.

Nasze stoisko odwiedziło mnóstwo osób, które chwaliły naszą kreatywność, pomysłowość, dbałość o dekorację i promocję a także nasze piękne stroje. Wieniec zrobił olbrzymie wrażenie na mieszkańcach naszej gminy. Wiele osób nie dowierzało, że nie doświadczone osoby mogły przygotować tak dostojne i wspaniałe dzieło. Wszystko to udało się nam osiągnąć integracji i aktywności, które były celem naszego projektu i które są kluczem do niejednego sukcesu.

Program Działaj Lokalnie dofinansowany jest ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowany przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce we współpracy z „Koalicją dla Młodych” Funduszem Lokalnym Ziemi Białobrzeskiej.