Zaczynamy działać lokalnie

OPUBLIKOWANO: 20 kwietnia 2020

Ruszył nabór wniosków do kolejnej edycji Programu Działaj Lokalnie 2020. Minigranty będzie można otrzymać na inicjatywy, które pomogą Waszym społecznościom w zbudowaniu lub zorganizowaniu czegoś, czego Wam brakuje. Rozpoczęciu wspólnej pracy mieszkańców na rzecz tworzenia dla Waszej społeczności dobrego miejsca do życia.

c

W 2019 roku dzięki minigrantom pomogliśmy wyremontować świetlicę, zbudować plac zabaw, organizowane były warsztaty, pikniki, czy rajdy rowerowe. Zobaczcie sami i zastanówcie się czego brakuje Wam w Waszej społeczności. Jaki problem jest najważniejszy i trzeba się nim pilnie zająć. W tym roku Wasze projekty mogą być również ukierunkowane na działania związane ze skutkami koronawirusa. Program prowadzony jest z myślą o podejmowanym wysiłku przez różne organizację na rzecz dobra wspólnego, by wszystkim w lokalnych społecznościach żyło się lepiej.

Chcemy, aby Wasze projekty zakładały współdziałanie mieszkańców, dzięki czemu łatwiej można osiągnąć zamierzony cel. Żeby wynikały one z konkretnych potrzeb danej społeczności. Określcie cel, dobrze zaplanujcie działania, określcie grupę odbiorców, ale jednocześnie realizujcie działania, które będą służyć całej społeczności. Które będą zmianą na lepsze!

Wnioski mogą składać:
– Organizacje pozarządowe posiadające osobowość prawną np. fundację,  stowarzyszenia, uczniowskie kluby sportowe, koła gospodyń wiejskich,
– Stowarzyszenia zwykłe
– Grupy nieformalne w których imieniu wniosek złoży organizacja pozarządowa
– Grupy nieformalne, występujące z wnioskiem samodzielnie, jako tzw. Inicjatywa

Ze względu na panującą epidemie w naszym kraju i pewne ograniczenia z tym związane w Programie Działaj Lokalnie 2020 wprowadzamy zmiany, które ułatwią organizacjom i grupom, które otrzymają minigranty jego realizację.

c

W Działaj Lokalnie 2020 pracując w generatorze możecie:
– by odpowiedzi na poszczególne pytania były konkretne i krótkie
– wstawić również odpowiedź ,,nie dotyczy”
– gdy dane pytanie nie będzie odnosić się do zaplanowanych działań, wnioskodawca również wtedy może wpisać ,,nie dotyczy”

My będziemy starać się sprawdzać na bieżąco Wasze postępy w generatorze i w przypadku zbyt szczupłych odpowiedzi, będziemy prosić o poprawę, celem uzupełnienia.

c

Projekty, które przeciwdziałają epidemii i/lub jej negatywnym skutkom są zwolnione z finansowego wkładu własnego. Muszą jednak mieć wkład rzeczowy lub usługowy. W konkursie oceniane będą  inicjatywy, które trwają minimum 1 miesiąc, ale nie są dłużej niż 6 miesięcy.

Mamy nadzieję, że te udogodnienia ułatwią Wam pracę, a realizacja waszych inicjatyw nie będzie tak stresująca tylko przyniesie wam dużo radości. Zaproponujcie nowe działania lub nową ofertę dla mieszkańców, coś czego jeszcze nie było. A może jest już coś co chcielibyście usprawnić, poprawić, dać drugie życie – to zróbcie to! Wnioski można składać do 15 maja 2020 roku drogą elektroniczną poprzez GENERATOR

Program Działaj Lokalnie jest Programem Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanym przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz w powiecie białobrzeskim przez Fundację Koalicja dla Młodych.

c

Jeśli będziecie mieć pytania, zadzwońcie lub napiszcie do nas:

Monika Bojanowicz
– telefonicznie 511 371 696,
– mailowo: m.bojanowicz@fundacjakdm.org

Bożena Nowakowska
– telefonicznie 608 084 121
– mailowo: b.nowakowska@fundacjakdm.org

Tel. do biura : /48/ 613 20 96
lub odwiedź nas w siedzibie naszej Fundacji:
Reymonta 11/6, 26-800 Białobrzegi
od pon. do piątku w godz.: 8:00 – 16:00