Zawalcz o stypendium i swoją dobrą przyszłość

OPUBLIKOWANO: 26 maja 2020

Dzięki uczestnictwie naszej Fundacji w sieci Ośrodków Działaj Lokalnie w Polsce młodzi z powiatu białobrzeskiego mogą ubiegać się o stypendium AGRAFKA, które pomoże im w realizacji swoich celów życiowych. Nasza Fundacja nominuje 5 osób, których wnioski zostaną rozpatrzone przez komisję w Warszawie. Wsparcie stypendialne na rok szkolny 2020/2021 wyniesie 3 tysiące złotych.

Program Stypendialny AGRAFKA jest realizowany dzięki Akademii Rozwoju Filantropii w Polsce, Funduszu Stypendialnego Rodziny Wróblewskich, Funduszu Wieczystego im. Pawła Kryszczyszyna oraz sieć Ośrodków Działaj Lokalnie- w powiecie białobrzeskim przez naszą Fundację.

Kto może ubiegać się o stypendium?

Program Stypendialny Agrafka jest przeznaczony dla wybitnej młodzieży- uczniów szkół podstawowych i liceów, którzy są uzdolnieni w kierunkach humanistycznych i ścisłych, mają pomysł na własny rozwój oraz pochodzą ze społeczności, w których działają lokalne organizacje partnerskie. W powiecie białobrzeskim organizacją partnerską jest nasza Fundacja.

Co będzie brane pod uwagę przy wyborze stypendystów?

Przy wyborze stypendystów, którego dokonuje Komisja Stypendialna brane są pod uwagę osiągnięcia (np. wygrane olimpiady, konkursy), sytuacja socjalno-bytowa kandydatów oraz ich pomysły na rozwój osobisty. W tej edycji dodatkowym celem jest wsparcie tych uczniów, których dostęp do edukacji stał się jeszcze trudniejszy w związku z epidemią COVID-19 i wprowadzeniem zdalnego nauczania.

Stypendium wynosić będzie do 300 zł miesięcznie (przez 10 miesięcy).

Pamiętaj, że nie zawsze oceny są najważniejsze przy wyborze stypendystów AGRAFKI!

Program Stypendialny AGRAFKA to Program, w którym liczy się twój pomysł na rozwój i twoja motywacja do osiągnięcia założonego celu. Czasami twoja sytuacja nie pozwala na to, żebyś miał same 6 czy 5 w szkole, ale chciałbyś. Chcesz dobrej przyszłości dla siebie. To właśnie liczy się w tym Programie, a sam wniosek daje Ci szansę pokazania komisji w jakiej sytuacji jesteś i jakie są twoje marzenia.

Wypełnione wnioski trzeba złożyć do naszej Fundacji nie później niż do 30 czerwca 2020 roku do godziny 16:00. Spośród wszystkich złożonych wniosków nominujemy 5 osób, które powalczą o uzyskanie stypendium w Warszawie.

Osoba do kontaktu:
Bożena Nowakowska